به گزارش روابط عمومی تفتان، نشست هم اندیشی نوآورانه در صنایع کلان سیستان و بلوچستان با محوریت صنایع کلان آب و محیط زیست در تاریخ ۲۰ مرداد ماه ۱۴۰۰ و با حضور جمعی از مسئولین دولتی و دانشگاهی ، فعالان و اثرگذاران اکوسیستم فناوری و نوآوری و صنایع استان و با رویکرد گفتگو محور برگزار شد.
این وبینار که با هدف ارتقا آگاهی زیست بوم فناوری استان سیستان و بلوچستان و در جهت رشد وهم افزایی تعاملات زیست بوم و با رویکرد گفتگو محور برگزار شده بود، میزبان مدیران، فعالان و اثرگذاران دولتی، خصوصی، صنعتی و استارتاپی بود که در نوع خود به دلیل گرد هم آمدن این فعالان گامی بلند و پیشرو محسوب می گردد.
در این نشست، جناب آقای دکتر عبدالرضا صمیمی، رئیس دانشکده فنی مهندسی دانشگاه دولتی سیستان، به نمایندگی از جناب دکتر رضایی رئیس دانشگاه سیستان ضمن تشکر از برگزارکنندگان و لزوم چنین نشست هایی، به بررسی چالش ها از دیدگاه توسعه اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی پرداختند. همچنین از شکاف و نابرابری اقتصادی موجود در استان با وجود پتانسیل های عظیم بالقوه در استان سخن راندند و به عدم بهره مندی این قشر از مزایای توسعه و امکانات موجود در استان من جمله آنچه در چابهار جاری است اشاره فرمودند. مشکل تغییر اقلیم و خشکسالی از شمال تا جنوب، کاهش ورودی رودخانه هیرمند، افزایش تبخیر و میزان گرمای صعودی و مساله بادهای ۱۲۰ روزه که میزان تبخیر سطحی را بسیار بالا برده، از چالش های مطرحی دیگر از جانب ایشان بود. ایشان همچنین اظهار داشتند: خدا می داند که سال آینده چه واقعه و در حقیقت فاجعه ای را در استان خواهیم داشت. با این اوصاف پیشنهاد تشکیل ستاد و دبیرخانه پشتیبانی از توسعه پایدار و دانش بنیان استان را با مرکزیت دانشگاه به عنوان قطب علمی قضیه در زمینه آب می دهم.
در ادامه سر کار خانم پروفسور شکرالله زاده، عضو هیئت علمی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران به عنوان بازوی فناورانه وزارت علوم، از برگزاری کنگره نمک زدایی از آب دریا در شهریور ماه با مشارکت دانشگاه سیستان و بلوچستان خبر دادند و رویکرد فناورانه این کنگره را بسیار سنگینترو پربارتر از صرفا جمع آوری مقاله عنوان کردند و به همت گماشتن و مشارکت همه شرکت های دانش بنیان من جمله تفتان در این زمینه دعوت کردند.
در نوبت بعدی جناب آقای علیرضا راشکی،رئیس بنیاد برکت استان طی این نشست هم اندیشی به عنوان یک نهاد حساس و دغدغه مند در مشکلات و معضلات استان نسبت به حوزه فناوری و تصمیم گیری و همچنین بخش اجرایی در استان،ضمن ابراز نگرانی از وضعیت استان در بحث آب اذعان داشتند: متاسفانه وزرات نیرو را به تنهایی متولی این بحث نمی بینیم و این مساله ما را برای کمک در کنار دست این بزرگان دچار مشکل کرده و در حوزه های مختلف مثل بحث شرب یا کشاورزی و یا حتی بحث دانش بنیان علی رغم کارهای انجام گرفته شایسته و تلاش های معاونت علمی، تشتت هایی دیده می شود و هنوز جایگاه واقعی ایجاد نشده است. یقینا هر آنچه در امثال این نشست ها هم از جانب هر کدام از تک تک دوستان ابراز خواهد شد، از سر نگرانی و دلسوزی است. همچنین توجه دوستان را به تلاش ها و همفکری های موجود در سندهای توسعه استان که زیر نظر سازمان برنامه و بودجه است جلب میکنم تا حتما دوباره در برنامه ریزی ها مورد توجه قرارگیرند چرا که یقینا نکات مهمی را ذیل بحث موجود دارا هستند و با کمک آنها بتوان جمع بندی و برنامه ریزی همه جانبه ای را تدوین کرد که در آن هر کدام از ما مجموعه ها بتوانیم به صورت پازل وار در جای صحیح خود قرار گیریم تا انشالله نتیجه موثر حاصل شود.
در بخش گفتگوی فعالان دانشگاهی دکتر ناصر آبروش، رئیس دانشگاه بین المللی چابهار با توجه به میزان وسعت سواحل مکران، اذعان داشت: این گونه مشکلات باید ملی تلقی شده و به صورت یک مگاپروژه در دستور کاروزارت نیرو قرار بگیرد تا بتوانیم برنامه مدونی برای تامین آب کل استان داشته باشیم. یقینا استارتاپ ها و برنامه های کوچک نمی تواند جوابگوی این حجم عظیم و اشل بزرگ از معضلات با توجه به نقش لجستیکی بندر چابهار و تاکیدات مقام معظم رهبری روی آن باشد.همانطور که جزیره کیش تمام آب خود را خودش تامین می کند، در چابهار هم باید با تعریف این مساله و تخصیص هزینه های مربوط به آن از سوی سازمان برنامه و بودجه بتوانیم آب منطقه را تامین کنیم، ولی این کار به تنهایی از عهده منطقه آزاد چابهار به علت سطح وسیع استان خارج است.
دکتر محمد امین کاظمیان، مدیرعامل شتابدهنده تخصصی تفتان ضمن تشکر از حضور و همکاری کلیه مسئولین شرکت کننده در نشست، طی سخنان خود از پروژه های موجود در چابهار و وسعت محدوده بندر چابهار که از جنوب شرقی ترین نقطه ایران(بندر گواتر) تا شهرستان کنارک ادامه دارد صحبت کرد و از راه اندازی دو کارخانه بزرگ فولاد سازی در آینده در این منطقه و همچنین یک مجتمع بزرگ پتروشیمی و تاسیس و راه اندازی حوضچه های پرورش میگو خبر داد و گفت: در مجموع مصرف آب خود مردم چابهار و پساب های موجود از آن این نیاز بزرگ را به ما القا کرده که صنایع باید به فکر استفاده از پساب باشند و کلیه صنایع جدید هم برای به صرفه و پایدار بودن چاره ای جز استحصال آب از دریا را نخواهند داشت. با عنایت رهبری در چند سال اخیر(۹۸) طرح جامع توسعه سواحل مکران در چابهار کلید خورده و ۹ شهرستان را شامل می شود و پیش بینی می شود که پس از اجرای طرح ۸ میلیون نفر توانایی سکونت راحت در این سواحل زیبا را داشته باشند.
همچنین طی این نشست جناب آقای کاظمیان استارتاپ «وش آپ» مستقر در شتابدهنده خود را که مربوط به آب هوتک ها و نحوه استقرار این پروژه کنار آب هوتک ها و همچنین مزیت بومی بودن فناوران تیم این محصول را معرفی کرد و ادامه داد: به زودی در منطقه صنعتی، واحد صنعتی کوچکی برای تولید و انبوه سازی این دستگاهها راه اندازی خواهد شد.
در نوبت بعد از سخنرانان بخش صنعت در این نشست، جناب آقای مهندس قاسمی، رئیس سازمان آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان ضمن رد اظهارات شایع مبنی بر محروم بودن استان سیستان و بلوچستان، ابراز داشتند: محروم به جایی می گویند که هیچ ندارد ولی استان سیستان و بلوچستان سرشار از نعمت است. دلیل این توسعه نیافتگی با وجود رنگین کمانی از معادن بزرگ موجود در سطح استان، عدم برنامه ریزی صحیح و عدم استفاده از ظرفیت های بالقوه استان بوده که باعث این وضعیت نابسامان در استان پهناور و چهارفصل سیستان و بلوچستان در بخش آب و صنعت شده است.
همچنین دکتر کدخدایی از سازمان محیط زیست استان افتخار حضورو شرکت دربحث و ارائه چالش در این نشست را دادند و در ادامه مطالب بقیه عزیزان را این گونه پیش بردند: مساله آب بخشی از اکوسیستم است و تبعات روش های اشتباه می تواند جبران ناپذیر باشد و مسائلی چون فرسایش خاک و افزایش کانون های گرد و غبار، متروکه شدن روستا ها و بیازان زایی که در جهان در شمار اولین ها هستیم را به دنبال داشته باشد و با وجود بحث هزینه های انتقال انرژی که در حدود ۲ دلار است، ما به دنبال یافتن منابع جدید آب هستیم و باید بسیار هوشمندانه عمل کنیم تا بحران ها و چالش های موجود را به خوبی پشت سر بگذاریم و حتی به عنوان فرصت از انها استفاده کنیم.
در این نشست پربارهمچنین جناب آقایان مهندس اسدی، به نمایندگی از دکتر کردی از منطقه آزاد تجاری ، جناب آقای مهندس گلشنی، مدیر کل شرکت سرمایه گذاری وتوسعه تجارت منطقه آزاد و جناب دکتر زاهدی، نماینده ریاست دانشگاه دریانوردی چابهار و جناب آقای واعظ مهدوی، مدیر عامل بنیاد ملی هاسف(همدلان آینده نگر سیستان و بلوچستان)ونهایتا جناب آقای دکتر آذرخشی، سرمایه گذار صندوق پژوهش و فناوری استان سخن راندند و همه اعضا از نقطه نظرات این عزیزان بهره بردند.
نوشتن دیدگاه